tiistai 17. maaliskuuta 2015

F.R.I.E.N.D.S



Monet aikuiset tunnistavat Frendit siitä, että hahmojen karseista vaatteista tulee mieleen omat nuoruusajat. Joitakin taas ärsyttää se, että sarja on jo valmiiksi naurettu. Sarja on kuitenkin paljon muutakin kuin järkyttäviä kasarirytkyjä ja studioyleisön naurua.

Frendit (englanniksi Friends, tyyliteltynä F.R.I.E.N.D.S) on suosittu amerikkalainen tilannekomedia. Sarjan ovat luoneet Marta Kauffman ja David Crane. Frendejä ensiesitettiin amerikassa tv-kanava NBC:llä ja sarja on supersuosittu edelleenkin, vaikka se loppui jo vuonna 2004. Sarja on yksi katsotuimmista yhdysvaltalaisista sarjoista ikinä, noin 23.5 miljoonalla katsojalla viikottain. Frendejä tuotettiin kymmenen tuotantokautta, jotka kaikkinaan sisälsivät huimat 236 jaksoa. Sarja on ollut yli 60 kertaa ehdolla Emmy-palkintoon. Amerikassa Frendit alkoi 22. syyskuuta 1994 ja loppui 6. toukokuuta 2004. Suomessa sen sijaan Frendit alkoi 9. huhtikuuta 1996 ja loppui 23. marraskuuta 2004.


Ensimmäisen ja viimeisen kauden promokuvat

Frendit kertoo kuuden ystävyksen vauhdikkaasta elämästä keskellä New Yorkia. Ongelmilta ja suhdesotkuilta ei todellakaan vältytä. Sarjassa näyttelevät Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, David Schwimmer, Matthew Perry ja Matt LeBlanc. Jennifer Aniston näyttelee Rachel Greeniä, kultalusikka suuhun syntyneenä ja muodista täysin sekaisin menevää Monica Gellerin parasta ystävää lukiosta. Rachel aloitti tarjoilijana Central Perkissä, mutta päätyi lopulta Ralph Laurenille töihin muotialan pariin. Courteney Cox näyttelee Monica Gelleriä, kokkia, jolla on pakkomielle siisteyteen. Kaiken on pakko olla hyvässä järjestyksessä – niin asunnossa, kuin elämässäkin. Hän on ns. ”kaveriporukan äitihahmo”. Lisa Kudrow esittää Phoebe Buffayta, hieman omalaatuisempaa hierojaa, sisäisesti optimistista folk-muusikkoa, jonka suurin hitti on ”Smelly Cat”. Phoeben äiti teki itsemurhan ja isä joutui vankilaan, joten Phoebe vietti lapsuutensa orpona kadulla. David Schwimmer näyttelee Ross Gelleriä, Monican veljeä, joka oli nuorena aina paremmassa asemassa kuin siskonsa. Ross työskentelee luonnonhistorian museossa ja myöhemmin sarjassa hänestä tulee professori yliopistoon. Rossilla on kolme epäonnistunutta avioliittoa, josta häntä kiusoitellaan melkeinpä koko sarjan ajan. Matthew Perry näyttelee Chandler Bingiä, sarkastisesta huumorista tunnettua miestä, joka paiskii töitä isossa kansainvälisessä firmassa. Matt LeBlanc näyttelee Joey Tribbiania, toivotonta näyttelijää, joka rakastaa naisia, Baywatchia, ruokaa ja tietysti itseään.

image
Vasemmalla näyttelijät aloittaessaan Frendeissä näyttelyn ja oikealla nykyään
Tykkään Frendeistä itse niin paljon, koska sarja on piristävä ja hauska. Se piristää huonoinakin päivinä ja sitä katsoessa voi heittää aivot narikkaan. Sarja on sellainen, jossa ei oikeastaan kulje mukana mitään tiettyä tarkkaa juonta. Mielestäni se on hyvä, koska sen takia voi valita minkä tahansa jakson miltä tahansa kaudelta katsottavaksi. Minusta on hauska seurata, kuinka sarjan hahmoista selviää kaikenlaista uutta koko kymmenen tuotantokauden läpi, sekä kuinka heille tapahtuu vaikka ja mitä. Aloin seurata Frendejä osittain Jennifer Anistonin takia. Jennifer on ollut lempinäyttelijäni jo kauan. On mielenkiintoista nähdä myös, kuinka Frendeissä näyttely on vaikuttanut kaikkien näyttelijöiden uriin tähän mennessä. Esimerkiksi se, että Jennifer näytteli ennen Frendejä monissa muissa tilannekomedioissa, mutta ei menestynyt. Läpimurto tapahtui Frendejen kautta ja nykyään hän on yksi suosituimmista naisnäyttelijöistä. Näyttelijöistä vaikeinta sarjasta luopuminen oli Jenniferille.

Joskus jopa toivon, että oma elämäni olisi valmiiksi taustanaurettu samanlailla kuin Frendit.

2 kommenttia:

  1. Itsekin olen katsellut Frendejä ja olen samaa mieltä ohjelmasta kuin sinä. Olit selittänyt henkilöt selkein ja ytimekkäin lausein, mikä oli miestäni hauskasti keksitty. Tekstin aloitus ja loppu olivat mielestäni hauskoimmat.

    VastaaPoista
  2. Olen itsekkin katsonut paljon Frendejä siskoni kanssa ja, muutta aluksi en tykännyt sarasta, koska se oli valmiiksi naurettu, mutta kyllä Frendeistä löytyy hauskojakin puolia.
    Ja olen itsekkin nauranut niille. Olit todella hyvin kuvaillu millainen Frendit sarja on.

    VastaaPoista