tiistai 17. maaliskuuta 2015

Ida

Kävin sunnuntaina 8.3.2015 Kino Iiriksessä katsomassa elokuvan Ida. Ida on Pawel Pawlikowskin ohjaama elokuva. Idan pääosissa näyttelivät Agata Kulesza ja Agata Trzebuchowska. Kumpikaan heistä, tai oikeastaan kukaan elokuvan näyttelijöistä ei ollut minulle tuttu entuudestaan, joten en osannut odottaa näyttelijöiden suhteen elokuvalta oikeastaan mitään. Olin elokuvasta itsestään kuullut sen verran, että se on saanut monia ehdokkuuksia aika mittavienkin palkintojen saajaksi. Oletin, että elokuva olisi mielenkiintoinen, mutta totuus oli toinen...



Ida kertoo omalla tavallaan ehkä jopa karun tarinan luostarissa asuvasta ja siellä nuoruutensa viettävästä juutalaisesta nunnasta nimeltä Ida. Hän menetti vanhempansa toisessa maailmansodassa ja siksi joutui luostariin. Elokuvassa eletään 1960-luvun Puolassa ja Ida yrittää opetella nunnaksi. Elokuva oli myös puhuttu puolaksi. Luostarin johtaja käskee Idan ottaa yhteyttä ainoaan elossa olevaan sukulaiseensa, tätiinsä. Ida lähtee tätinsä Wandan luokse viereiseen kaupunkiin. Siellä hän saa tietää enemmän vanhemmistaan ja he alkavat etsiä yhdessä Idan vanhempien hautoja. Hän rakastuu myös saksofoninsoittajapoikaan joka soittaa joka ilta hotellissa, jossa he yöpyvät Wandan kanssa.



Elokuva ei ollut ihmeellinen. Olin nähnyt ennen näkemistä muutaman arvostelun elokuvasta ja ajattelin, että se olisi ollut paljon mielenkiintoisempi ja enemmän tunteita herättävä. En pitänyt siitä, että koko elokuva oli mustavalkoinen. Esimerkiksi se, että elokuvassa puhuttiin siitä kuinka Idan hiukset olivat punaiset, jäi näkemättä mustavalkoisuuden takia. En tuntenut näyttelijöistä ketään ennestään, joten en odottanut heidän suhteensa mitään elokuvalta. Muut näyttelijät olivat mielestäni hyvin valittuja, mutta Idan näyttelijä ei ollut yhtä hyvä kuin muut. Hänen näyttelysuoritus oli aika yksitoikkoinen ja ilmeetön, vaikka elokuvan juoneen olisi sopinut paljon enemmän näytettävää kyseisien asioiden saralla. Tuntui, että hänen naamallaan oli koko elokuvan ajan sama ilme, ihan sama mitä tapahtui. Tapahtumat elokuvassa valuivat todella hitaasti eteenpäin ja sen takia kiinnostus alkoi lopahtaa jo ensimmäisen kahdenkymmenen minuutin jälkeen. Elokuva olisi ollut mielenkiintoisempi jos juoni olisi kulkenut vähän reippaammin. Ida ei ollut paras elokuva mitä olen nähnyt, mutta ei huonoinkaan. Se ei ollut minun makuuni. Tykkään itse erilaisista elokuvista kuin tämä, joten ehkä Idan juoni joka ei minuun iskenyt, oli syynä siihen, että meinasin nukahtaa elokuvan aikana.

2 kommenttia:

  1. Olit perustellut kantasi todella hyvin ja selkeästi tässä tekstissä. Rehellinen mielipide tästä elokuvasta oli hauska lukea, sillä se toi vaihtelua teksteillesi. Kuvat olivat hyvä lisä tekstillesi ja olit sommitellut ne hyvin.

    VastaaPoista
  2. Tekstiä on paljon mikä on hyvä asia, en itse tiedä mitään entuudestaan tästä elokuvasta, ja kuvat näyttivät vähän tylsiltä.
    Toivosttavasti pidit edes vähän. Vaikka leffa oli vanhanaikainen eli musavalkoinen.

    VastaaPoista